Ik durf niet te zeggen dat ik niet lekker in mijn vel zit

erover praten helpt

We snappen dat het moeilijk kan zijn om over je gevoelens te praten. Toch is het belangrijk dat, wanneer je ergens mee zit, je hier hulp bij vraagt. Het is fijn wanneer je hierbij geholpen kunt worden!

Heel vaak praten jongeren (en volwassenen) niet over hun donkerste gevoelens. Dit terwijl het delen van deze gevoelens en hetgeen waar je mee zit, je verder kan helpen. Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten wanneer je ergens mee zit. Zo kun je dit in je directe omgeving met iemand delen. Dit kunnen je ouders, vrienden, maar bijvoorbeeld ook je mentor of coach zijn. Je bent écht niet de enige en de mensen om je heen zullen goed naar je luisteren en je helpen.  

Wanneer iemand uit je directe omgeving je onvoldoende verder kan helpen, of wanneer je het gewoonweg prettiger vindt om te praten met een professional die wat verder van je af staat, zijn daarvoor de volgende mogelijkheden:

Professionele hulp zonder verwijzing

  • Sociaal wijkteam of GGD (tot 18 jaar)
    Het sociaal wijkteam van de gemeente en de GGD bieden hulp aan jongeren <18. Een jeugdprofessional van de gemeente of de jeugdarts van de GGD kan zo nodig een verwijzing maken voor verdere hulp.
  • Huisarts
    De huisarts of praktijk-ondersteuner (POH) kan hulp bieden bij lichte klachten en zo nodig een verwijzing maken voor verdere hulp.

Professionele hulp met verwijzing (van verwijzer huisarts, GGD(school)- arts, sociaal wijkteam van gemeente)

  • Psychologische hulp
    Er zijn verschillende vormen van psychologische hulp. De huisarts, het sociaal wijkteam of de GGD kijkt met je mee welke hulp er in de regio wordt aangeboden.

zelf aan de slag

Meestal is het fijn om samen met iemand te praten over waar je mee zit, maar er zijn ook manieren om zelf aan de slag te gaan. Hieronder vind je een aantal websites waarop je meer informatie kunt vinden en (anoniem) om hulp kunt vragen.

“Jarenlang durfde ik niemand te vertellen waar ik mee zat, uit angst om als een gestoorde gek gezien te worden. Ik duwde mijn gevoelens weg, maar daardoor ging ik me juist nog rotter voelen. Je bént niet gek als je je rot voelt en je bent ook zeker niet de enige. Als je erover praat, krijg je hulp.”

Evy (20)

Algemeen:
jongerenhulponline.nl
jouwGGD.nl
kindertelefoon.nl of bel 0800-0432

Ernstige problemen thuis:
samen-veilig.nl

Eten, gewicht en uiterlijk:
99gram.nl

Gamen:

gameadviesopmaat.nl

Mentale klachten:
brainwiki.nl
mentaalvitaal.nl/jongeren

Ouder(s) met psychische klachten:
koppsupport.nl

Seks en relaties:
sense.info

Slapen:
slaapinfo.nl

Somberheid:
gripopjedip.nl

Zelfbeschadiging:
sameninmijnschoenen.nl

Zelfmoordgedachten:
113.nl of bel 113