meedoen aan de Op Volle Kracht-training
Wees aardig voor jezelf en doe mee aan Op Volle Kracht!
Als uit de vroeg-signalering door de GGD blijkt dat je minder lekker in je vel zit dan jouw leeftijdsgenoten, kun je in aanmerking komen voor de training Op Volle Kracht (OVK). Ook kan het zijn dat je samen met de zorgcoördinator of met je mentor/coach en je ouders hebt besloten om je aan te melden voor de training OVK.
De vaardigheidstraining Op Volle Kracht zorgt voor een afname van depressieve klachten en vermindert daarmee het risico op een depressieve stoornis.
Aan jongeren die in de vragenlijst van de GGD aangaven last te hebben van (beginnende) somberheidsklachten (gemiddeld is dat ongeveer 10%) wordt aangeboden om deel te nemen aan de Op Volle Kracht-training. Dat is een vaardigheidstraining waarin jongeren ontdekken wat de relatie is tussen gebeurtenissen en hun gedachten, gevoelens en gedrag. Het doel van de training is om jongeren te leren omgaan met negatieve gedachten en gevoelens.
De Op Volle Kracht-training wordt gegeven door twee trainers die zijn getraind om het programma te geven. In de meeste gevallen werkt één van de trainers op school (bijvoorbeeld iemand uit het zorgteam) en werkt de andere trainer als jeugdprofessional (bijvoorbeeld in de basis-ggz, in een wijkteam of als STORM-medewerker).
De training bestaat uit zes (bovenbouw) of acht (onderbouw) bijeenkomsten en is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. De training vindt plaats op school, onder schooltijd. Lessen die je hierdoor mist, hoef je niet in te halen.
“Een leerling vertelde na de training Op Volle Kracht dat ze het fijn vond dat ze niet de enige was met klachten. Dat ze zich niet meer hoefde te schamen maakte voor haar al heel veel verschil.”
Veronique Hermans, directeur Merletcollege Cuijk