Doorpakken met hulp die goed werkt

De vaardigheidstraining Op Volle Kracht zorgt voor een afname van depressieve klachten en verminderd daarmee het risico op een depressieve stoornis. 

Aan jongeren die tijdens de screening aangaven last te hebben van (beginnende) depressieve gevoelens (gemiddeld is dat ongeveer 10%) wordt aangeboden om deel te nemen aan Op Volle Kracht. Dat is een vaardigheidstraining waarin jongeren ontdekken wat de relatie is tussen gebeurtenissen en hun gedachten, gevoelens en gedrag. Het doel van de training is om depressieve gevoelens te verminderen en daarmee het risico op een toekomstige depressieve stoornis te verminderen.

De training Op Volle Kracht wordt gegeven door twee trainers die zijn getraind om het programma te geven. In de meeste gevallen werkt één van de trainers op school (bijvoorbeeld als schoolpsycholoog of zorgcoördinator) en werkt de andere trainer jeugdprofessional (bijvoorbeeld in de basis-ggz of in een wijkteam).

De training bestaat uit acht lessen en zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. De lessen vinden plaats op school, vaak tijdens een lesuur. Jongeren hoeven de lessen die zij missen niet in te halen.

“Een leerling vertelde na de training Op Volle Kracht dat ze het fijn vond dat ze niet de enige was met klachten. Dat ze zich niet meer hoefde te schamen maakte voor haar al heel veel verschil.”

Veronique Hermans, directeur Merletcollege Cuijk