Een dipje of sombere periode hoeft niet uit te lopen op een depressie
Iedereen heeft weleens een dipje, maar 37.000 jongeren in Nederland raken hun rotgevoel heel moeilijk kwijt en krijgen last van een depressie. Daarom is de STORM aanpak opgestart. Scholen, hulpverleners en een heleboel anderen willen er samen voor zorgen dat álle jongeren goed in hun vel zitten.
Meestal zwijgen jongeren over hun donkerste gevoelens; vaak wordt het juist op een andere manier zichtbaar dat ze niet lekker in hun vel zitten: slechte cijfers, zich terugtrekken of zich juist helemaal perfect of erg vrolijk gedragen, veel ziek zijn, agressie, ruzies, alcohol- en drugsmisbruik of crimineel gedrag. Door deze signalen zo vroeg mogelijk op te pikken, kunnen we veel ellende voorkomen.
De STORM-aanpak bestaat uit vier onderdelen:
Lessen over mentale gezondheid; tijdens een mentoruur wordt op een open en interactieve manier met elkaar gesproken over wat mentale gezondheid nu inhoudt.
Mentoren als Gatekeepers; mentoren worden getraind in het beter signaleren van jongeren die niet lekker in hun vel zitten. Ook leren zij hoe ze een gesprek hierover kunnen starten.
Signaleren door de GGD; door het invullen van vragenlijsten in het tweede en vierde leerjaar wordt gekeken welke jongeren niet (zo) lekker in hun vel zitten, zodat hulp geboden kan worden.
Op Volle Kracht; een training op school bedoeld voor jongeren die niet lekker in hun vel zitten. Er wordt geoefend met het herkennen van negatieve gedachten en hoe deze om te buigen naar helpende gedachten. De training gaat ervan uit dat niet altijd de situatie ervoor zorgt dat je je rot voelt, maar hoe je over die situatie denkt.
Meer weten? Blader dan door de andere submenu’s voor meer informatie!
“Jarenlang durfde ik niemand te vertellen waar ik mee zat, uit angst om als een gestoorde gek gezien te worden. Ik duwde mijn gevoelens weg, maar daardoor ging ik me juist nog rotter voelen. Je bént niet gek als je je rot voelt en je bent ook zeker niet de enige. Als je erover praat, krijg je hulp.”
Evy (20)
Heb je het gevoel klem te zitten? Zit je niet lekker in je vel? Blijf er niet alleen mee zitten! Zet de stap om erover te praten en trek aan de bel! Dit kan door het aan te geven bij een leerkracht met wie je een klik hebt, of bij de zorgcoördinator. Of je kunt erover praten met (een van) je ouders. Je kunt hiermee ook altijd bij je huisarts terecht; maak een afspraak om er eens met hem/haar over te praten.
Voor hulp of vragen over zelfdoding kun je terecht bij de hulplijn ‘113 Zelfmoordpreventie’ via de telefoon op 0800-113 of 113 en via de chat op www.113.nl